maanantai 14. tammikuuta 2013

Kuusi viikkoa leikkauksesta ja elämä hymyilee

Tänään olikin sitten viimeinen kontrollikäynti kirurgilla. Seuraava käynti on vasta vuoden kuluttua. Reaktioni tämän kuultuani oli: "Apua, mitä mä nyt teen", mikä kirurgia lähinnä huvitti.

Purenta on edelleen mainio, suun limakalvot arpineen siistit, tunto on pikku hiljaa palailemassa alaleukaan ja -huuleen ja muutenkin kuuluu kaikin puolin erinomaisen hyvää. Soseruokien lisäksi sain luvan syödä pehmeitä ruokia, kuten makaronilaatikkoa ja kasvispyöryköitä, sen sijaan kovat ja sitkeät ruuat ovat kiellettyjä 3 kk ajan. Sisäfilepihviä en toki muutenkaan yrittäisi syödä, kala-kasvissyöjä kun olen. Pärstä peruslukemilla 14.1.2013, päivää vaille kuusi viikkoa leikkauksesta. Turvotusta on vielä, mutta kyllä tällä naamalla jo kehtaa ulos mennä.

Suun maksimaalinen avaus on vielä "hieman" rajoittunut, vain 20 mm, joten avausharjoituksia pitää jatkaa. Sain apuvälineiksi jäätelötikkuja, joiden idea on se, että pinoan niitä hampaiden väliin niin monta kuin mahtuu ja esimerkiksi katselen telkkaria tikkujen ollessa paikallaan. Sitten lisään uuden tikun esimerkiksi joka toinen päivä, kunnes suuni aukeaa 30 mm. Nerokasta, ja äärettömän fiksun näköistä.


Ensimmäinen leikkauksen jälkeinen oikojakäyntini on keskiviikkona, jolloin mietitään kumilenkkien kohtaloa. Siihen asti ne ovat ainoastaan yökäytössä, jotta suu pääsee aukeamaan paremmin.Sivuprofiili. Suustani kasvava suoristusrauta johtuu siitä, että vessa oli ainoa huone, mistä löytyi valoa. Koettakaa kestää.

Opiskelen nyt normaalisti toista viikkoa. Ensimmäinen viikko oli lähinnä luentoja, joten puhua minun ei erityisemmin tarvinnut. Puhuminen vaatii vielä tavallista enemmän keskittymistä, ja erityisesti konsonanttien suhteen artikulaationi ei ole vielä terävimmillään. Koko ajan se on kuitenkin tuntunut kohenevan. Ei auta kuin yrittää rohkeasti.


Kasvojen tunto yläleuassa ja poskipäillä on jo lähestulkoon normaali, vain hiukan alentunut muihin kasvoihin nähden. Sen sijaan alaleuka on keskeltä tunnoton lukuun ottamatta pieniä alueita, joilla tuntuu hivellessä jotain, lähinnä kutitusta. Alahuulen vasemmalla puolen tuntuu kevyt hively, mutta ei kovempi kosketus. Alahuulen oikea puoli on vielä tunnoton. Tunto palautunee ainakin osittain kuukausien mittaan, ja ilmeisesti se on mahdollista jopa kolmen vuoden ajan.Hymyn leveys on jo entisissä mitoissa!

Nyt voinee huokaista helpotuksesta, ainakin väliaikaisesti. Leikkaus on takana, välittömiltä leikkauskomplikaatioilta vältyttiin, ja kaikki meni niin nappiin kuin vain voi kuvitella. Sen sijaan oikomisrumba jatkuu vielä mahdollisesti jopa vuoden verran. Hiphei!

2 kommenttia:

 1. Mahtava juttu, että kaikki alkaa olla jo hyvällä mallilla! :)

  Mulla iski just viikonloppuna kauhee ahdistus, kun tuntuu etten pääse näistä raudoista ikinä eroon eikä asia etene. Alkuperäsen suunnitelman mukaan leikkaus pitäis olla jo done ja vuoden loppuun mennessä raudat vetks, mutta nyt onkin ihan toisin! Toisaalta enpä mä enään itse näihin rautoihin oikein kiinnitä huomiota, työmarkkinoilla nää vaan ei taida olla valttikortti :-D

  Tuo puhe on muuten sellanen joka mua kans jänskättää. Mullahan on tehnty pari vuota sitten furlowin palaoplastia, kun puhuin ennen niin huonosti. Jotenkin kauhea ajatella, että joudunko palaamaan siihen takaisin. Onhan sekin vain hetkellistä mutta kuitenkin! :)

  Ps. Keskiviikkona oikojalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä ahdistu, kyllä se koko ajan etenee, vaikka tuntuukin loputtomalta. Ei mulle ainakaan ole kukaan koskaan edes raudoista huomauttanut. Työnhaussa olen itse lyhyesti maininnut leikkauksesta, ja asia on ollut sillä selvä. Tietty riippuu vähän työstä, ehkei ainakaan mallinuraa kannata rautojen kanssa lähteä tavoittelemaan :D

   Mulla on puheen kanssa nyt vielä enemmän vaikeuksia, kun joudun pitämään nyt suussa neljää kumilenkkiä ympäri vuorokauden, mutta en oikein enää jaksa välittää. Kunhan saa selvää, niin hyvä on. Auttaa paljon, kun osaa henkisesti varautua etukäteen siihen, että puhe ei hetkeen onnistu normaalisti ja että se korjaantuu ajan myötä kyllä.

   Tsemppiä! :)

   Poista