tiistai 8. toukokuuta 2012

Hieman pohdintaa leukaleikkausten psyykkisistä vaikutuksista

Olen monesti miettinyt, miksi juuri leukaoperaatiot ovat poikineet oheistuotteinaan liudan aiheeseen liittyviä keskustelupalstoja ja blogeja, joita ainakin englanniksi googlettamalla löytyy lukuisia. Päällimmäinen syy on varmaankin leukaleikkausten edellyttämä pitkä oikomishoito, minkä vuoksi leukaleikkaukseen meneminen ei ole ainoastaan yksittäinen leikkaus vaan usean vuoden pituinen projekti, johon tulee sitoutua. Toiseksi kasvojen alueeseen kohdistuva leikkaus on merkitykseltään täysin eri asia kuin vaikkapa umpilisäkkeen poisto. Ovathan kasvot merkittävin sosiaalinen "käyntikorttimme" ja tärkeä osa identiteettiämme. Mitä enemmän kasvot muuttuvat, sitä enemmän joutuu ihminen muuttamaan käsitystään itsestään ja muovaamaan uudelleen jo kerran omaksumaansa identiteettiä. Näistä syistä leukaleikkausten psyykkiset vaikutukset voivat olla hyvin moninaiset, joten potilaan psyykkisen tilan kartoitus on leukaleikkausta suunniteltaessa erityisen tärkeää.

Ihmisten välillä on suurta vaihtelua siinä, miten suuren merkityksen kukin ulkonäölleen antaa. Jollekin ulkonäkö on kaikki kaikessa, kun taas jonkun toisen elämässä on paljon merkittävämpiäkin asioita. Useimmille oman ulkonäön muutos lienee kuitenkin ainakin jossain määrin merkittävä asia. Tapauksesta riippuen ulkonäön muutos leukaoperaation yhteydessä voi olla vähäinen tai joskus hyvinkin huomattava. Tästä syystä on tärkeää informoida potilasta ulkonäön muutoksista, ja ainakin itselleni laadittiin "ennuste" siitä, miltä profiilini leikkauksen jälkeen tulee näyttämään. Lienee hyvin yleistä, että leikkauksen jälkeen oma naama voi tuntua vieraalta ainakin jonkin aikaa, kunnes muutokseen lopulta tottuu. Useimmiten leukojen siirtoleikkausten koetaan kuitenkin muuttavan ulkonäköä positiiviseen suuntaan, sillä tasapainoinen purenta ja harmoninen profiili, jota ortognaattinen kirurgia purennan korjaamisen ohella tavoittelee, koetaan fyysisesti viehättäväksi. Pikaisella haulla löysin kaksi tutkimusta, joissa 87-89 % potilaista raportoi olevansa tyytyväisiä leukaleikkauksen esteettiseen lopputulokseen. Yleisesti ottaen leukaleikkauksen koettiin pitkällä aikavälillä kohentaneen itseluottamusta ja parantaneen sosiaalista kanssakäymistä.

On tunnettu fakta, että ahdistuksen ja masennuksen tunteet jonkin aikaa leikkauksen jälkeen ovat täysin normaaleja. Voisi sanoa, että ne lähestulkoon kuuluvat asiaan. En onnistunut löytämään minkäänlaista tilastotietoa siitä, onko leukaoperaation läpikäyneillä enemmän psyykkistä oireilua kuin muulla väestöllä. On kuitenkin itsestään selvää, että leikkauksen jälkeinen heikko olotila, turvotus ja särky vaikuttavat myös psyykkiseen vointiin. Monet kokevat helpottavaksi tekijäksi tiedon siitä, että kurjuus johtuu leikkauksesta ja on olotilana vain väliaikainen. Kivulla on tunnetusti emotionaalinen komponentti, mistä syystä pelko ja ahdistus lisäävät kivun epämiellyttävyyttä. Näin ollen tarkka tieto kivun aiheuttajasta vähentää myös huomattavasti sen aiheuttamaa ahdistusta. Toisinaan alaleuan sagittal split -osteotomia voi hermovaurion seurauksena aiheuttaa kiputilan, jonka sinänsä voisi kuvitella voivan johtaa masennusoireiluun. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista, sillä hermovaurion ilmaantuvuus leikkauksen yhteydessä on aineistosta riippuen noin 1,3-18 %, ja vain pieni osa näistä johtaa kiputilaan. Oma kirurgini arvioi, että kiputila kehittyy noin yhdelle kolmestasadasta leikatusta potilaasta, joten kovin todennäköistä se ei ole.

2 kommenttia:

 1. Googlettelin taas leikkausjuttuja turhautumiseen ja löysin sun blogisi! Ihana löytää jonkun aikalailla samassa tilanteessa olevan ajatuksia tänä päivänä, koska monet keskutelut yms jota olen löytänyt, ovat jo useamman vuoden vanhoja.

  Tänään on täällä taas napsittu reilusti särkylääkkeittä, ylähamapaisiin vaihdetiin maanantaina kaari, mutta se ei ole kovin kipeä, ei ole ollut minulla oikein missään vaiheessa vaikka kaari kerran kuukaudessa on vaihdettu nyt 6 kk ajan. Kipua sen sijaan aiheuttaa nyt alahampaisiin laitetut kumilenksut, perjantaina odottaa alahampaiden raudoitus. En halua edes tietää kuinka kipeänä se on sitten niistä raudoista, kun pelkät kumilenksut aiheuttaa tällaista tuskaa.
  Kirurgiani en ole nähnyt taas moneen kuuakuteen ja oikojani on hieman hajamielinen tyyppi, taaskaan en tiedä yhtään mitä seuraavaksi tapahtuu ja välillä joudun itse muistuttelemaan oikojaa hoidettavista asioista.. ärysttää! Haluaisin saada nyt taas konkreettista tietoa ja alustavaa aikataulua siitä mitä tapahtuu ja milloin, eli pitäisi päästä kirurgi näkemään.
  Talvella sanottiin, että keväällä 13 leikataan, sitten sanottiinkin että leikataan jo ennen joulua 12, nyt maanantaina oikoja sanoi "sun täytyisi alkaa nyt miettimään sitä leikkausasiaa"... ARGH! Ärsyttää :/

  Itseäni odottaa alaleuan "pidennys"leikkaus sekä yläleuan tuonti taaksepäin. Sitten vielä kermaksi päälle pitäisi vääntää alaleukaa suoraan. Taustalla on vielä vasemman leukanivelen osittainen kuluminen, joten kivut melkeenpä tuplaantuu tämän ansiosta.

  Nyt tällainen kiireelä kirjoitettu kommentti, palaan jossain vaiheessa paremmalla ajalla luesekelemaan useampia juttujasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kommentista :) Sori että vastaaminen pääsi unohtumaan. Kiva kuulla, että blogista on ollut iloa. Valitettavan harvoin vaan muistan tätä päivittää.

   Itse asiassa ainakaan mulla mikään muu (edes leikkaus) ei ole ollut niin tuskallista kuin ne kumilenksut, rautojen kanssa pärjää mun mielestä paljon paremmin. Oikojilla on monesti monta potilasta hoidettavanaan ja yleensä aina vielä vähän kiire, joten kannattaa kärsivällisesti muistutella. Onko sulla leikkausaika tiedossa jo? Tsemppiä projektiin!

   Poista