lauantai 28. toukokuuta 2011

SARPE

Hoitosuunnitelmani ensimmäinen vaihe on yläleuan kirurgisavusteinen levitys, SARPE (surgically assisted rapid palatal expansion). Leikkauksessa, joka minulle ensi viikolla tehdään, yläleukani halkaistaan ns. Le Fort I -linjojen mukaisesti sekä kitalaen keskiviivasta, jolloin yläleukaa on mahdollista levittää kasvuiän päätyttyäkin. Tämä vaatii kitalakeen kiinnitettävän kidutusvälineen näköisen kojeen, jolla varsinainen levitys tapahtuu. Levitys suoritetaan nimensä mukaisesti nopeasti, noin kahdessa viikossa. Tämä tapahtuu kojeessa olevaan reikään asetettavaa avainta kääntämällä. Sen jälkeen kojetta pidetään vielä hieman tapauksesta riippuen muutamia kuukausia, jotta yläleuka saa luutua uudelleen umpeen.

Kuva osoitteesta http://www.smilesthatsparkle.com.au/
Yläleuan kirurgisavusteisella levityksellä hoidetaan yleisimmin ristipurentaa. Avopurennan korjaaminen sinänsä ei sitä vaadi. Omalla kohdallani se on kuitenkin välttämätön, sillä yläleukani on hyvin kapea ja V:n muotoinen verrattuna U:n muotoiseen alaleukaani. Jos avopurentani korjattaisiin ilman levitystä, minulle tulisi yläleuan kapeuden vuoksi ristipurenta, jossa ylähampaat ovat sisempänä kuin alahampaat. Yläleukaani levitetään noin senttimetrin verran, sillä tulos yleensä palautuu hieman ja lopullinen levitys jää todennäköisesti noin 7 mm:iin. Tällä hetkellä hammaskaarien leveydessä ei juuri huomaa eroa, sillä alaleukani on paljon yläleukaa taaempana, jolloin kaaret vaikuttavat edestä katsoen yhtä leveiltä. Minulla on siis myös ns. distaalinen purenta eli hampaistosuhteessa alahampaat ovat normaalia taaempana ylähampaisiin nähden.
Ristipurenta. Kuva osoitteesta http://www.orthodontist.org/
Itse sain levityskojeen kitalakeeni tämän viikon torstaina. Kaiken kaikkiaan sen asennus vaati kolme hammaslääkäriaikaa. Ensimmäisellä käynnillä takimmaisten hampaideni väleihin asetettiin yhteensä kahdeksan kumilenkkiä hampaiden erottamiseksi toisistaan. Toisella käynnillä soviteltiin neljään hampaaseen, kummankin puolen nelosiin ja kuutosiin, sopivat metallirenkaat ja tehtiin yläleuastani kipsivalos. Kipsivaloksen perusteella minulle valmistettiin laboratoriossa juuri omaan kitalakeeni sopiva koje. Lisäksi kumilenkit vaihdettiin paksumpiin. Kumpikaan käynti ei vienyt juuri kauempaa kuin noin 15 minuuttia. Kolmannella käynnillä suuhuni asetettiin itse levityskoje, joka on metallinen neljällä hampaan ympärille asetettavalla renkaalla kiinni oleva härpäke. Tähän meni aikaa kokonaisuudessaan puolisen tuntia, joskus voi mennä kauemminkin, jos koje ei mittatilaustyöstä huolimatta sovikaan suuhun.
Kuva osoitteesta http://hubpages.com/
Välittömästi kojeen asennuksen jälkeen huomasin sen keräävän huikean paljon sylkeä. Varsinkin syötyäni tai juotuani sylkeä erittyy niin paljon, että tunnen itseni kuolaavaksi verikoiraksi. Puhuminen sujuu paremmin kuin etukäteen odotin, mutta varsinkin puhuessani nopeasti artikulaatio jää helposti hieman pehmeäksi. R- ja S-kirjaimien kanssa ei ole suurempia vaikeuksia, mutta D-kirjain on jo hankalampi. Syöminen on hidasta ja vaivalloista, sillä salaatit ja muut pienemmät ruokapalat takertuvat helposti kojeeseen. Eilen löysin kitalakeni ja kojeen välistä sipulinpalasia, tänään kantarellikeittoa syötyäni sieniä. Nieleminen vaatii erityistä huomiota, kun kieltä ei saa kitalakeen nielaisun ajaksi kiinni entiseen tapaan. Välillä pelkään jopa tukehtuvani. Lisäksi hampaiden ympärillä olevien renkaiden metalliset ulokkeet ovat hanganneet poskien limakalvot sisäpuolelta rikki. Tällä hetkellä ehkä eniten haittaa aiheutuu poskien limakalvojen kipeydestä, muuten koje on täysin kivuton, sillä varsinaista levitystä ei vielä ennen leikkausta tapahdu.

Kuvat omasta kojeestani jäivät epäsuotuisan valaistuksen johdosta vielä ottamatta, joten julkaisen niitä vasta tulevissa postauksissa. Tässä vielä video, jossa kuvataan selkeästi yläleuan kirurgisavusteisen levityksen periaatteet.

1 kommentti:

  1. Hei! mulla on itellä ristipurenta (aiemmin puhuttiinavoipurennasta mut kunnes pääsin kirran polille niin zsiellä selvisi että kyseessä ristipurenta ja mulla on syksyllä alkamassa oikomihoito tai toidennäköisesti riippuen miten saa perushammashoidossa vielä tehtyä viimeiset toimeenpieet. muta osaatko sanoa onko ristipurennassa myös nuo samat kumilenkkien asennukset tai muut vastaavvaat ennen sitä sarpe leikkausta ja kun sitä kojetta kokeiltiin oliko aj miten tiheään ja kuin monta kertaa siinä meni. täytyy sanoa että tämä on hyvä blogi muualta ei oikein suomenkielistä tietoa tahdo löytyä

    VastaaPoista